Neljapäev, 21. veebruar 2019  

I Peipsimaa Orelifestival

Peipsimaa Oreifestivalil on oma tekkelugu: Tartu Jaani kiriku organistina sain võimaluse 2013. aasta kevadel osaleda MTÜ Peipsimaa Turismi juhataja Kaja Allilenderi ettevõtmisel korraldatud kahepäevasel Peipsimaa giidide väljasõidul erinevatesse Peipsi äärsetesse paikkondadesse. Kuna olen Tartu Jaani kiriku muusikajuhina korraldanud mitmeid aastaid erinevaid kontsertsarju, sealhulgas Suvehelide sarja Lõuna-Eestis, siis sündiski reisil koos Kajaga ühtäkki mõte hakata korraldama Peipsimaa oma orelifestivali, et kahe rahva ja kolme kultuuri maal – Peipsimaal võiks olla ka neljas mõõde – baltisaksa kultuuri mõõde. Kui tutvustasin oma mõtet Peipsiäärsete kirikute õpetajatele, oldi kohe nõus ja abiks korraldusel, sest piirkonda osatakse näha ja viimasel ajal ka väärtustada mitmel tasandil.
Peipsi äärde jäävad maamärkidena ja elava koguduse sümbolina tänaselgi päeval hästi hoitud kirikud. Kuigi inimesi jääb äärealadel järjest vähemaks, on siiski traditisoone ja väärtuseid, mis on loodud põlvkonde jooksul ja suudetud alles hoida või isegi korrastada. Kõik olnu annab võimaluse uutele algatustele.
Peipsiäärsetes luterlikes kirikutes on väiksemaid ja suuremaid oreleid, mis viimasel aastakümnel korrastatud – Iisaku, Kodavere, Lohusuu, Mustvee, Avinurme. Järge ootavad Torma ja Võnnu.
Ida-Virumaal Iisakus on tuntud orel, mis on ehitatud suisa Pariisi maailmanäituse jaoks. Oreli on ehitanud 1895. aastal firma H.Voit & Sons Durlachis, Saksamaal ja osteti Iisaku kogudusele. Töö on eriliselt viimistletud ning siiani täiesti originaalsena säilinud. Renoveeritud 2001-2002.a. Lohusuus ja Kodaveres kohtame saksa 19. sajandi tuntumate oreliehitajate Walckeri ja Saueri oreleid, mis esindavad ülemineku perioodi oreliehituses klassitsistlikult romantilisele. Neile orelitele on iseloomulikud tugevate karakteritega registrid eelnevast, klassitsistlikust ajastust, kuid juurde on tulnud ka nüansivarjundeid uuest tärkavast romantismist. Ajastu eripärasid ja iseloomulikkust oreliehituse ja heliloomingu ühendamisel toob oma kontsertidel välja soome organist Markku Mäkinen, kelle repertuaaris on 19. sajandi heliloojate Mendelssohni, Schumanni jt. teoseid.
Kontsert Iisakus
Festivali raames annavad 21. juunil kontserdi ema ja poeg – Eesti tuntuim ja tunnustatuim organist Ines Maidre koos poja Ingmar Simson-Valtiniga viiulil. Nende kava on märgilise tähendusega: 2014. tähistatakse Eestis laiemalt organisti, helilooja, kirikutegelase Hugo Lepnurme 100. juubelit. Nii kannabki kontserdikava pealkirja „Jalutuskäigud Lepnurmega“
Ines Maidre:
Kava ”Jalutuskäigud Lepnurmega” on armastusega pühendatud eesti oreliisa Hugo Lepnurme 100. juubeliks. Lepnurme Variatsioonid viiulile ja orelile vahelduvad siin
J.S.Bachi koraalieelmängudega ja ülesehituselt on kontsert kaudses suguluses jumalateenistusega. Siiras usk jumalasse ja seda sümboliseeriv Bachi vaimulik muusika omasid Lepnurme jaoks kogu elu erilist tähendust ja andsid jõudu eluraskustega rinda pista. Bachi oreliteoste religioosne alltekst, põimitult Lepnurme enese muusika folklooriläheduse ja rustikaalsusega, loob koosluse, mis iseloomustab kõige ehedamalt armastatud oreliprofessori olemust.
Ka Peipsimaa orelifestival üldisemalt on pühendatud professori 100. juubelile ja festivali korraldab Hugo Lepnurme Muusikaühing. Pea igal kontserdil kõlab mõni oreliteos tema loomingust.
Kontsert Avinurmes
Avinurme on tõusnud kirikuõue, Elulaadikeskuse ja Puiduaidaga üheks Peipsimaa külastuspärliks. Peipsimaa orelifestivali raames toimub sealses kaunis maakivi kirikus kogudusele kingitud väikese oreliga 22. juunil kell 11 hommikul kammerkontsert – jumalateenistus, kus bariton Atlan Karbi, kelle juured on Iisakus, esitusel kõlavad kaunisisulised Vana Testamendi psalmid. Tartu Vanemuise sümfooniaorkestri flöödimängija ja pedagoog Lande Lampe-Kitse ja organist Elke Undi koostööst sünnivad kaunid suvised helinad nende sügavsisuliste psalmitekstide ümber.
Mustvee kirikus ootas meid 10. juuni kontserdil huvitava ajalooga väike Tartu orelimeister Mülverstedti orel, mis tänu koguduse õpetaja Eenok Haameri aktiivsele initsiatiivile oli korda saanud. Orel on sobilik kammerpillina ja eriti koguduse tarbeks.
Peipsimaa orelifestivali kontserdid on kuulajatele tasuta. Oodatud on küll annetused, et ikka pühakojad ja uhked pillid paikkonnas korras püsiksid!
Kontserdid on tasuta, annetused palume teha kogudustele

Elke Unt,
I Peipsimaa Orelifestivali korraldaja,
Hugo Lepnurme Muusikaühing, kunstiline juht.

Toetajad: Eesti Kultuurkapital, kultuurkapitali Ida-Virumaa, Jõgeva- ja Põlvamaa ekspertgrupid, Hasartmängumaksu Nõukogu

Infotoetus: ajaleht Peipsirannik

Kontakt: Elke Unt 56653136, unt@kultuur.edu.ee

I Peipsimaa Orelifestivali kava on avaldatud ajalehes Peipsirannik N6/2014

Rubriik: Kultuur, Meie elu

Добавить комментарий

Вы должны быть зарегистрированы , чтобы оставлять комментарии.

Объявления

 

 

РЫБАЛКА
НА ЧУДСКОМ
ОЗЕРЕ
(Эстония)

Рыбалка как лучший
вид отдыха для всей семьи,
в любое время года:
лодки, баня, коптильня, гриль,
удобный ночлег.

Заявки принимаем по
электронной почте
peipus@rambler.ru
или по телефону

(+372) 5347 2127